Başvuranlarda Belediye nikah dairesine başvurular; kimlik kontrolü ile evlenecek kişiler olup olmadıkları ve akli durumları değerlendirilir.
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu , (Resmî Gazete Tarihi: 08.12.2001 Resmî Gazete Sayısı: 24607) Madde 124 - Erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.
Madde 136- Erkek ve kadından her biri, nüfus cüzdanı ve nüfus kayıt örneğini, önceki evliliği sona ermiş ise buna ilişkin belgeyi, küçük veya kısıtlı ise ayrıca yasal temsilcisinin imzası onaylanmış yazılı izin belgesini ve evlenmeye engel hastalığının bulunmadığını gösteren sağlık raporunu evlendirme memurluğuna vermek zorundadır.
Madde 133- Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbî sakınca bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.
1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu (Resmî Gazete Tarihi: 06.05.1930 Resmî Gazete Sayısı: 1489)
Madde 122 – Evlenecek erkek ve kadınlar evlenmeden evvel tıbbi muayeneye tabidir. Bu muayenenin sureti icrası ve teferrüatı hakkında Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelik neşrolunur. (1)
Madde 123 – Frengi, belsoğukluğu ve yumuşak şankr ve cüzzama ve bir marazı akliye müptela olanların evlenmesi memnudur. Bu hastalıklar usulü dairesinde tedavi edilip sirayet tehlikesi geçtiğine veya şifa bulduğuna dair tabip raporu ibraz olunmadıkça musapların nikahları aktolunmaz.
Madde 124 – İlerlemiş sari vereme musap olanların nikahı altı ay tehir olunur. Bu müddet zarfında salah eseri görülmezse bu müddet altı ay daha temdit edilir. Bu müddet hitamında alakadar tabipler her iki tarafa bu hastalığın tehlikesini ve evlenmenin mazarratını bildirmeğe mecburdur.
[İstenen Form] Evlilik öncesi sağlık raporu başvuru formu
[İstenen Form] Risk değerlendirme formu
Medeni kanun sadece akıl hastalıklarını evlenme için engel görürken Umumi Hıfzıssıhha kanunu bazı bulaşıcı hastalıkları da evlenmeye engel olarak görmektedir. Bu nedenle öncelikle başvuru formu alınarak ve kişiye danışmanlık yapılarak tetkiklerin istenme kararı verilir. Kişinin onayı alınarak bulaşıcı hastalıklar paneli ve hemoglobin elektroforezi istenir. Tetkik sonuçları ve kişinin Akıl hastalıkları açısından tıbbi geçmişi de dikkate alınarak sağlık raporu düzenlenir
[Rapor]: Evlilik sağlık raporu